GUEST POSTS

Tηλεοράσεις υπέρ υψηλής ευκρίνειας. Του Μάνου Μπαχλιτζανάκη

Αρκετοί τις θεωρούν ως την νέα επανάσταση στον τομέα της εικόνας. Άλλοι, οι πιο ψύχραιμοι ως την φυσική πορεία στην εξέλιξη της τηλεόρασης. Οι δεύτεροι διόλου πεσιμιστές, πιθανόν πιο ψύχραιμοι και κυρίως  ρεαλιστές, φαντάζουν πιο προσεγγιστικοί στην πραγματικότητα. Με την μία ή την άλλη θεώρηση το δεδομένο είναι ένα. Οι τηλεοράσεις υπέρ υψηλής ευκρίνειας είναι ήδη στα ράφια των καταστημάτων. Ας τις καλοδεχτούμε. Αναμφισβήτητα αποτελούν το μέλλον...

Η πορεία ήταν μονόδρομος. Η ανάλυση αποτελεί μία θεμελιώδη συνιστώσα, ειδικά όταν αυξάνεται ο μέσος όρος της διαγωνίου που βλέπουμε. Πριν μία δεκαετία οι 42 ίντσες θεωρούνταν η κορυφή. Το άπιαστο όνειρο. Τώρα είναι το κατώφλι για μία αξιοπρεπή τηλεθέαση.

Τι προσφέρει μία τηλεόραση Ultra HD ανάλυσης όπως είναι ο σωστός όρος και όχι 4Κ που αφορά στο broadcasting; Το αυτονόητο. Τα 3840 x 2160 pixels που διαθέτει το panel της, παρέχουν πλουσιότερη πληροφορία, μεγαλύτερη πιστότητα, ευκρίνεια, ρεαλισμό, αληθοφάνεια.

Η Ultra HD ανάλυση αποτελεί ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στο πρωτότυπο. Για την ακρίβεια τετραπλασιάζει την αποδιδόμενη πληροφορία σε σχέση με την ανάλυση FullHD, των 1920 x 1080 pixels.

Επιπρόσθετα, μία τηλεόραση υπέρ υψηλής ευκρίνειας έχει ένα ακόμα προσόν. Επιτρέπει στον χρήστη να κάτσει πιο κοντά στην οθόνη αφού τα στοιχεία εικόνας [pixels] ,πολύ πιο μικρά σε μέγεθος, δεν είναι ευδιάκριτα, όπως σε μία τηλεόραση ίδιας διαγωνίου αλλά ανάλυσης FullHD.

Kάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι κάνοντας λόγο για Ultra HD TV, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στα standards  περιλαμβάνονται τόσο η ανάλυση 4Κ, όσο και η 8K. Στην πρώτη περίπτωση το σήμα [QFHD] έχει ανάλυση όπως προαναφέραμε 3840x2160 pixels. Στην δεύτερη [SHV] έχει ανάλυση 7680x4320 pixels.  H πρώτη είναι εδώ. Η δεύτερη έπεται.

Πέρα βέβαια από τα ‘εντυπωσιακά φώτα’ και τα ‘πυροτεχνήματα’  στην σκηνή υπάρχει και το παρασκήνιο.

Για να αποδώσει τα μέγιστα μία τηλεόραση υπέρ υψηλής ευκρίνειας, απαιτείται και τα ανάλογο περιεχόμενο.

Προς το παρόν αυτό δεν υπάρχει. Οι Ultra HD τηλεοράσεις 'γεμίζουν' για την ώρα την εγγενή Ultra HD ανάλυση του panel τους μέσω των ενσωματωμένων scalers που διαθέτουν.

Δέχονται δηλαδή σήματα ανάλυσης SD & HD και τα αναβαθμίζουν σε Ultra HD. Δεν θα αργήσει βέβαια να έρθει η ώρα να λαμβάνουν αυτούσια [native] σήματα ανάλυσης 4Κ.

Σε αυτό θα βοηθήσει το νέο HDMI 2.0 που θα μπορεί να δεχθεί αναλύσεις 3840 x 2160 στα 60p, θα βοηθήσει ο νέος αλγόριθμος H.265 [HEVC] που θα επιτρέψει να κατεβάζουμε αρχεία 4Κ από το διαδίκτυο. Θα υπάρξουν επίσης 4Κ μεταδόσεις μέσω  δορυφόρου. Ήδη οι πρώτες δοκιμές έχουν γίνει.

H LG φυσικά δεν θα μπορούσε να μην παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην νέα τάξη πραγμάτων. Από, πέρσι στην IFA 2012, παρουσίασε την εξωτική 84άρα Ultra HD τηλεόραση 84LM960V. Το επόμενο βήμα, είχε πιο καταναλωτική προσέγγιση.

Δύο νέα μοντέλα ULTRA HD τηλεοράσεων στις 55 και 65 ίντσες, πιστοποιημένες από τους οργανισμούς  Intertek και  Under writers Laboratories (UL),  δίνουν ήδη το παρόν στα ράφια των καταστημάτων.

Οι εν λόγω τηλεοράσεις που ανήκουν στην σειρά LA970V χρησιμοποιούν οθόνες IPS με εγγενή ανάλυση 8.3 εκατομμύρια pixels [3840x2160], μηχανή επεξεργασίας Tru-ULTRA HD Engine και οπίσθιο φωτισμό NANO FULL LED που παρέχει ολικό και τοπικό έλεγχο της φωτεινότητας [2D Dimming].

Πέρα από την καλαίσθητη σχεδίαση [CINEMA SCREEN] και την προσεγμένη ποιότητα κατασκευής, σήμα κατατεθέν της σειράς LA970V αποτελεί το καινοτόμο σύστημα ήχου με 4.1 κανάλια, εκ των οποίων τα 4.0 είναι αναδυόμενα ηχεία τοποθετημένα σε ηχομπάρα στο κάτω μέρος της τηλεόρασης και το 0.1 ένα  υπογούφερ τοποθετημένο στο εσωτερικό της.

Φυσικά πέρα από Ultra HD οι δύο τηλεοράσεις είναι και έξυπνες  [Smart TV ] πράγμα που σημαίνει ότι παρέχουν πρόσβαση σε πληθώρα εφαρμογών [apps] και  περιεχομένου [content]. Για την βέλτιστη χρηστικότητα συνοδεύονται από το νέο Magic Remote της LG, που παρέχει αναγνώριση φωνής [και ελληνικά] και επιλογές  point, wheel και gesture.

Είναι δεδομένη βέβαια και η ‘επικοινωνία’ με άλλες συσκευές. Βάσει της λειτουργίας SmartShare ο χρήστης μπορεί να κάνει ‘Tag On’ με εξωτερική συσκευή [ΝFC] και στη συνέχεια να κάνει mirror το περιεχόμενό της στην οθόνη της TV [WiDi & Miracast TM].

Life's good and now is more detailed...

μοιράσου το!