Στην Πόλη

Καθαρά Δευτέρα στην Αττική; Το χαρταετό σας και φύγαμε!

Χαρταετό δίπλα στη θάλασσα; Στο βουνό; Σε πάρκο; Η Αττική διαθέτει επιλογές για όλα τα γούστα και αν αποφασίσετε να μείνετε στην πόλη αυτή την Καθαρά Δευτέρα, είναι μια καλή ευκαιρία για να γιορτάσετε οικονομικά στην Αθήνα ή σε κάποιο προάστιο. Οι επιλογές πολλές.

Εμείς σας προτείνουμε εκδηλώσεις και περιοχές κι εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε τον χαρταετό σας (μέχρι και οδηγίες για να τον φτιάξετε σας δίνουμε) και να πάρετε τα (Αττικά) βουνά και τις θάλασσες!

Η Αθήνα γιορτάζει!

Ο Δήμος Αθηναίων γιορτάζει την Καθαρά Δευτέρα παραδοσιακά  στο Λόφο του Φιλοπάππου. Μικροί και μεγάλοι θα γιορτάσουν τα Κούλουμα με λαγάνα, χαλβά και φυσικά πολύ γλέντι. Εκεί, η Φιλαρμονική θα υποδέχεται τους Αθηναίους και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής  θα ακολουθήσει με παραδοσιακή και λαϊκή μουσική με τους Μπάμπη Τσέρτο, Νάντια Καραγιάννη και Νίκο Καραγιάννη.

Γιορτή για τα Κούλουμα θα πραγματοποιηθεί και στο Πάρκο Κ.Α.Π.Α.Ψ. με παραδοσιακή μουσική σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων.

Το εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για την Καθαρά Δευτέρα, έχει ως εξής:

• Λόφος Φιλοπάππου 

Παραδοσιακά Κούλουμα, με λαγάνα και χαλβά

11:00  Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υποδέχεται τους Αθηναίους στην είσοδο του Λόφου 

11:30 Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής μας διασκεδάζει με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια με τους Μπάμπη Τσέρτο, Νάντια Καραγιάννη και Νίκο Καραγιάννη. 

• Πάρκο Κ.Α.Π.Α.Ψ (Αμπελόκηποι) 

11:30 Κούλουμα με παραδοσιακή μουσική σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΄Ανω Αμπελοκήπων 

Φασολάδα και Ηπειρώτικο γλέντι στην… Ηλιούπολη

Σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Ηλιούπολης θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου την Καθαρά Δευτέρα, προσφέροντας κέφι και διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους.

Συγκεκριμένα, από τις 11 το πρωί:

•    Στο Πάρκο Ναυαρίνου θα διασκεδάσει τον κόσμο μουσικό συγκρότημα με παραδοσιακά τραγούδια και χορευτικό, ενώ τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν στα δωρεάν φουσκωτά παιχνίδια. Θα διανεμηθεί παραδοσιακή φασολάδα.

•    Στο Πάρκο Χαλικάκι θα υπάρχει dj με τραγούδια της Αποκριάς για το παραδοσιακό γλέντι και φουσκωτά παιχνίδια για τα παιδιά, ενώ θα διανεμηθεί παραδοσιακή φασολάδα. Στις 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί παράσταση κουκλοθεάτρου με τίτλο «Πίτερ Παν» με ελεύθερη είσοδο για τα παιδιά της πόλης.

•    Στις 12:00 το μεσημέρι ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης γιορτάζει τα Κούλουμα με το δικό του μοναδικό τρόπο, διοργανώνοντας παραδοσιακό γλέντι στον Προφήτη Ηλία.

Χορός και τραγούδι στην Παλλήνη

Ο Δήμος Παλλήνης γιορτάζει φέτος την Καθαρά Δευτέρα σε αίθουσα του εκθεσιακού κέντρου EXPO ATHENS Ανθούσας. Όσοι βρεθούν στην εκδήλωση Κούλουμα 2014 του Δήμου Παλλήνης, θα έχουν ευκαιρία να διασκεδάσουν με μουσική, χορό, τραγούδι και παραδοσιακά εδέσματα, ενώ πολλά θα είναι και τα παιχνίδια για τα παιδιά.

Παραδοσιακά γλέντια από κάθε γωνιά της Ελλάδας στο Μαρούσι

Το Μαρούσι φέτος είναι… πολυσυλλεκτικό. Το μουσικό πρόγραμμα της ημέρας επιμελείται το δίδυμο Λέτα και Πολυχρόνης Κορρές, με πλούσια νησιώτικη, δημοτική και λαϊκή μουσική. Παράλληλα, τα χορευτικά συγκροτήματα της Ένωσης Κρητών Βορείων Προαστίων «Ο Κρηταγενής Ζευς» και του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» με παραδοσιακές ενδυμασίες μεταφέρουν το «χρώμα» των ιδιαίτερων πατρίδων τους μέσα από μία μουσικοχορευτική παρουσίαση.

Φυσικά και στο Μαρούσι θα υπάρχουν πατροπαράδοτοι σαρακοστιανοί μεζέδες και άφθονο κρασί, ενώ για τους μικρούς μας φίλους θα λειτουργεί ένα δημιουργικό εργαστήρι για να τους δείξει πώς να κατασκευάσουν το δικό τους χαρταετό.

Χαρταετό; Φτιάξτον μόνος σου!

Καθαρά Δευτέρα χωρίς χαρταετό γίνεται; Δε γίνεται. Διαβάστε πως θα φτιάξετε τον δικό σας –σαν τον παλιό καλό καιρό – και ετοιμαστείτε να κατακτήσετε τους αιθέρες!

Θα χρειαστείτε:

·         3 βέργες (ή κομμάτια από καλάμι) περίπου 80 εκατοστά η καθεμία.

·         Χαρτί ή λεπτό νάιλον

·         Σπάγκο

·         Σύρμα

·         Κολλητική ταινία και κόλλα

·         Χάρτινες ή πλαστικές λωρίδες για την ουρά

Δένετε γερά μεταξύ τους τις 3 βέργες από την μέση με σπάγκο και στη συνέχεια στερεώνετε καλά στην άκρη μιας από τις βέργες, ένα κομμάτι σύρμα. Το περνάτε περιμετρικά γύρω από τον σκελετό του χαρταετού, στηρίζοντάς το καλά στην άκρη κάθε βέργας και φροντίζοντας, οι αποστάσεις μεταξύ των άκρων να διατηρούνται σταθερές.

Στερεώνετε καλά το ιστίο πάνω στις βέργες, ακουμπώντας το σκελετό πάνω στο χαρτόνι ή το πλαστικό, και κόβοντας γύρω – γύρω, αφήνοντας ένα περιθώριο 3-5 εκατοστών, το οποίο γυρίζετε προς τα μέσα και το κολλάτε με κολλητική ταινία. Οι βέργες πρέπει να είναι καλά στηριγμένες στο ιστίο και στο πίσω μέρος του, ώστε αυτό να κολλάει με τον αέρα πάνω τους.

Στη συνέχεια θα πρέπει να κατασκευάσετε τα ζύγια, τα οποία είναι κομμάτια σπάγκου που πρέπει να δέσετε σε ίση απόσταση από τις άκρες του χαρταετού και τα οποία καταλήγουν στο κέντρο του και συνδέονται με το μακρύ σκοινί που χρησιμοποιούμε για να ανέβει ψηλά. Οι δύο σπάγκοι θα πρέπει να ξεκινούν από δύο άκρα του χαρταετού και να ενώνονται με το σπάγκο που ξεκινά από το κέντρο του, σχηματίζοντας ένα ισοσκελές τρίγωνο. Στο σημείο της ένωσης δένετε ένα γερό σπάγκο, την καλούμπα.

Για την ουρά του χαρταετού σας θα χρησιμοποιήσετε  κομμάτια χαρτιού ή πλαστικού, τα οποία θα τα έχετε κόψει σε μικρές λωρίδες και θα τα δέσετε μεταξύ τους με σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο και στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσατε τα ζύγια. Φτιάχνετε τρεις ή τέσσερις ουρές του ίδιου μήκους και τις κολλάτε στο πιο χαμηλό σημείο του αετού. Να θυμόσαστε πως όσο πιο μακριά είναι η ουρά τόσο πιο ψηλά θα πάει ο χαρταετός.

Πάμε να πετάξουμε Χαρταετό!

Φτιάξατε τον χαρταετό σας και το μόνο που μένει είναι να τον δείτε να «σκίζει» τον Αττικό αέρα. Που; Οι επιλογές είναι πολλές. Σας παρουσιάζουμε το δικό μας top 10:

1)      Προφήτης Ηλίας στον Υμηττό

2)      Λόφος του Στρέφη

3)      Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι

4)      Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω

5)      Λόφος Φιλοπάππου

6)      Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

7)      Άλσος Τατοΐου

8)      Άλσος Συγγρού στο Μαρούσι

9)      Παραλίες του Σουνίου

10)  Παραλίες Μαραθώνα/Σχοινιά

 

Καλή διασκέδαση ;-) 

Πηγή φωτογραφίας: http://bit.ly/1fYdCRa

μοιράσου το!