Στην Πόλη

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2015

Στις 18 Μαΐου, ημέρα Δευτέρα, έχετε έναν παραπάνω λόγο να ξυπνήσετε χαμογελαστοί. Κι αυτό διότι ξεκινούν οι εορτασμοί για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, οι οποίοι προσθέτουν μια νότα πολιτισμού στη ρουτίνα της εβδομάδας, γεμίζοντας τις ημέρες μας εποικοδομητικά.

Με φετινό τίτλο «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) διοργανώνει μια σειρά πολυήμερων εκδηλώσεων με κύρια θεματική τη δυνατότητα των μουσείων, ως φορείς πολιτισμού. να προτείνουν πρότυπα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν προς την κατεύθυνση μιας κοινωνίας που θα χαρακτηρίζεται από λιγότερο καταναλωτικό πνεύμα ενώ την ίδια στιγμή, περισσότερη διάθεση για συνεργασίες, πάντοτε με σεβασμό στα οικοσυστήματα.

Συνεχίζοντας την ετήσια παράδοση του τιμώμενου μουσείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παραδίδει φέτος τον τίτλο στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι, ή αλλιώς την Τεχνόπολη όπως είναι γνωστή στους περισσότερους από εμάς.

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου η είσοδος σε όλα τα μουσεία θα είναι ελεύθερη για όσους επιθυμούν να τα επισκεφτούν όμως οι δράσεις ξεκινούν αρκετά νωρίτερα, ήδη από τις 15 του μήνα με την Ημερίδα «Εκπαιδευτικές δράσεις για τον βιομηχανικό πολιτισμό»  ενώ στις 22 Μαίου θα πραγματοποιηθεί η διημερίδα «Ψηφιακή αειφορία. Νέες προοπτικές για μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς».

Ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, οι φίλοι της Jazz που θα βρεθούν στο Νομισματικό Μουσείο θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα μουσικό αφιέρωμα στον Duke Ellington, με ελεύθερη είσοδο.  Επιπλέον, στις 23 Μαΐου, η ομάδα των Atenistas καλεί τα άτομα με τύφλωση ή μειωμένη όραση για μια πρωινή Σαββατιάτικη ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Όμως το πρόγραμμα είναι μεγάλο και οι εκδηλώσεις δεν περιορίζονται μόνο στα Μουσεία της πρωτεύουσας αφού δράσεις θα λάβουν μέρος στην Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα Ιωάννινα και μια σειρά ακόμα πόλεων της Ελλάδας. Ακόμη, γονείς  και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία για μια κοινή έξοδο , επιλέγοντας το event της αρεσκείας τους μέσα από έναν μακρύ κατάλογο, με ευέλικτες ημερομηνίες.

Αναζητήστε το αναλυτικό πρόγραμμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων εδώ και προσπαθήστε να ξεκλέψετε λίγο χρόνο για μια επίσκεψη. Αξίζει τον κόπο και το χρόνο σας.

μοιράσου το!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ