Στην Πόλη

Δεκαπενταύγουστος στα νησιά

Είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του ελληνικού καλοκαιριού και οι εορτασμοί πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη. Τα ήθη και τα έθιμα που συνοδεύουν αυτή τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης είναι αμέτρητα και σε κάθε περιοχή ξεχωριστά.

Σε όποια μέρος της χώρας κι αν βρεθείτε αυτή τη μέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα βρείτε μια ξεχωριστή Παναγιά για να γιορτάσετε αυτό το «Πάσχα του καλοκαιριού».

Εμείς κάνουμε ένα σύντομο οδοιπορικό σε τέσσερα ξεχωριστά νησιά της Ελλάδας, όπου ο Δεκαπενταύγουστος γιορτάζεται με ιδιαίτερο τρόπο. Και μην ξεχάσετε –σε όποιο μέρος κι αν βρεθείτε– να απαθανατίσετε τους εορτασμούς με το LG smartphone σας, για να κρατήσετε τις μνήμες του φετινού καλοκαιριού για πάντα!       

Τήνος: Παναγιά Ευαγγελιστρία

Το προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα της χώρας. Το νησί πλημμυρίζει κάθε χρόνο από χιλιάδες πιστούς που προσέρχονται για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, στην Εκκλησία της Μεγαλόχαρης και να αποθέσουν τα τάματά τους. Η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας γίνεται όπως στον Επιτάφιο του Χριστού, τη Μεγάλη Παρασκευή, με τους χιλιάδες πιστούς να ακολουθούν με αναμμένα κεριά, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο εορτασμός της Παναγίας της Τήνου είναι οκταήμερος και διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όπου μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και σεβασμού, ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.

Kεφαλονιά: Παναγία η Φιδούσα

Στα νότια της Κεφαλονιάς, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως. Εκεί από τη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα (6 Αυγούστου) μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο εμφανίζονται μέσα και έξω από τον ναό μικρά φίδια. Πλήθος πιστών συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στην αυλή της Iεράς Mονής της Παναγιάς της Φιδούς για να δουν τα «φιδάκια της Παναγίας». Σύμφωνα με την παράδοση, τα φιδάκια φέρνουν καλή τύχη στο νησί και αν δεν εμφανιστούν, ο οιωνός είναι κακός. Αυτό συνέβη το 1940 και το 1953, όταν το νησί δοκιμάστηκε από τους σεισμούς.

Πάτμος: Παναγία η Διασωζούσα

Στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, οι μοναχοί τηρούν το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας. Πρόκειται για ένα έθιμο με βυζαντινές καταβολές, που ακολουθούν χιλιάδες πιστοί κάθε χρόνο, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και κατάνυξης. Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού σε μεγαλοπρεπή πομπή, ενώ οι καμπάνες του μοναστηριού και των άλλων εκκλησιών ηχούν ασταμάτητα.

Κάρπαθος – Παναγία στην Όλυμπο

Και στην Κάρπαθο οι Λειτουργίες είναι βαθιά συνδεδεμένες με το πένθος που χαρακτηρίζει τη μέρα του Δεκαπενταύγουστου. Μάλιστα, το πανηγύρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Όλυμπο της Καρπάθου είναι από τα πιο κατανυκτικά. Αποκορύφωμα του παραδοσιακού εορτασμού είναι ο χορός που γίνεται στη μικρή πλατεία, μπροστά από την εκκλησία της Παναγίας, με τους οργανοπαίκτες να παίζουν τον Κάτω Χορό –έναν χορό αργόσυρτο, όπου άντρες και γυναίκες έχουν το ίδιο σταθερό βήμα και ο οποίος κρατά για ώρες. Μια μοναδική ατμόσφαιρα, που οπωσδήποτε πρέπει να βιώσετε αν βρεθείτε στην Κάρπαθο. 
 

 Πηγή φωτογραφίας: http://bit.ly/1IX6NUt

μοιράσου το!