Στην Πόλη

Καθαρά Δευτέρα στην Ελλάδα: Οδηγός για το τριήμερο!

Οι Απόκριες και η Καθαρά Δευτέρα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να το ρίξουμε έξω, να χορέψουμε και να γελάσουμε.

Όπου κι αν βρεθείτε αυτό το τριήμερο, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί την καλή σας διάθεση και το LG κινητό σας για άπειρες φωτογραφίες. Εμείς, σας παρουσιάζουμε έναν συνοπτικό «Οδηγό Καλοπέρασης για την Καθαρά Δευτέρα» με έθιμα και γιορτές που διοργανώνονται ανά την Ελλάδα.

Καλή διασκέδαση και καλή Σαρακοστή!

Αλεξανδρούπολη: Ένας κάτοικος μεταμφιέζεται σε Μπέη και περιδιαβαίνει την πόλη μοιράζοντας ευχές για το καλό.

Βόνιτσα: Το έθιμο του Αχυρένιου Γληγοράκη. Ένας αχυρένιος ψαράς δεμένος σε γάιδαρο γυρνάει σε όλο το χωριό για να καταλήξει σε μια φλεγόμενη βάρκα ανοιχτά της θάλασσας.

Κάρπαθος: Το Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων. Οι θεατές ανταλλάσουν απρεπείς χειρονομίες μεταξύ τους και γι’ αυτό οδηγούνται στο «δικαστήριο» από τους Τζαφιέδες (χωροφύλακες), προς απονομή δικαιοσύνης από τους σεβάσμιους του νησιού.

Μεθώνη: Του Κουτρούλη ο Γάμος. Πρόκειται για την αναβίωση ενός πραγματικού γάμου που άφησε εποχή κατά τον 14ο αιώνα και συντελείται κάθε Καθαρά Δευτέρα με έντονη σατυρική διάθεση και πειράγματα για τη νύφη –που είναι άντρας.

Γαλαξίδι: Αλευρομουτζουρώματα. Ένα από τα πιο γνωστά τοπικά έθιμα της Ελλάδας, με τους καρναβαλιστές να χορεύουν κυκλωτούς χορούς αλευρωμένοι και μουτζουρωμένοι!

Πολύσιτο Βιστωνίδας: Το έθιμο των Μουτζούριδων. Δύο μεταμφιεσμένοι μουτζουρώνουν τους επισκέπτες με καπνιά από το καζάνι όπου έβραζε την προηγούμενη μέρα η φασολάδα από τις γυναίκες του χωριού.

Θήβα: Ο βλάχικος γάμος. Έθιμο που πραγματοποιείται παραδοσιακά με το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης, η οποία στη πραγματικότητα είναι άνδρας.

Χίος: Το έθιμο του Αγά. Το έθιμο αυτό, που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, αναβιώνει στα Μεστά και στους Ολύμπους. Ο Αγάς, αυστηρός δικαστής, δικάζει και καταδικάζει με χιούμορ και πειράγματα τους θεατές του εθίμου.

Κέρκυρα: Ο Χορός των Παπάδων. Έθιμο που αναβιώνει σε πολλά χωριά του νησιού και στο οποίο το χορό σέρνουν πρώτοι οι παπάδες και ακολουθούν οι γέροντες του χωριού.

Και, τέλος, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα μπορείτε να πετύχετε το λεγόμενο Γαϊτανάκι –ένα έθιμο που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας– που σίγουρα θα ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους!

Αν γνωρίζετε περισσότερα έθιμα και θέλετε να τα μοιραστείτε μαζί μας, αφήστε το σχόλιό σας! 

Πηγή φωτογραφίας: http://goo.gl/RvUWqs

μοιράσου το!