Στην Πόλη

Πάσχα στην Ελλάδα!

Γνωρίζαμε ότι μετράγατε αντίστροφα και ανυπομονούσατε για αυτές τις διακοπές.

Άνοιξη και το Πάσχα είναι πάντοτε η ιδανική ευκαιρία για να ταξιδέψετε και να γνωρίσετε από κοντά τις ομορφιές της χώρας μας. Γι’ αυτό και η LG σας ετοίμασε ένα μίνι-οδηγό με τα πιο γνωστά Πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας.

Κέρκυρα

Το νησί αυτό είναι για πολλούς το ιδανικό Πασχαλινό σκηνικό! Γιατί, ποιος άραγε δε γνωρίζει τους μπότηδες, τα κανάτια εκείνα, γεμάτα με νερό που οι Κερκυραίοι πετούν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου από τα μπαλκόνια των καντουνιών; Και, βέβαια, τη μέρα εκείνη οι δρόμοι της Κέρκυρας γεμίζουν εύθυμη μουσική, καθώς οι κερκυραϊκές φιλαρμονικές κυκλοφορούν στην πόλη παίζοντας εμβατήρια.

Πηγή: The Crazy Suitcase 

 

Λεωνίδιο 

Εδώ θα συναντήσετε το έθιμο των αερόστατων. Αμέσως μετά το «Χριστός Ανέστη», ο ουρανός της πόλης γεμίζει με φωτεινά αερόστατα (κατασκευασμένα από τα παιδιά των πέντε ενοριών του Λεωνιδίου). Ένα θέαμα που θα σας μείνει αξέχαστο.
 


Πηγή: The Crazy Suitcase

 

Ρόδος

Το Μεγάλο Σάββατο τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν τον «Λάζαρο», ενώ αν είστε στο νησί αυτές τις μέρες μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα «Λαζαράκια»: πεντανόστιμα πασχαλινά κουλούρια σε στριφτό σχήμα, τα οποία συμβολίζουν το σώμα του Λαζάρου που ήταν τυλιγμένο σε σάβανο.


​Πηγή: Mammy on line

 

Αράχωβα

Την Κυριακή του Πάσχα, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, οι ντόπιοι περιφέρουν την εικόνα του Άγιου Γεωργίου, ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιείται ο αγώνας των γερόντων: άνδρες μεγάλης ηλικίας, ξεκινούν έναν αγώνα σε ανηφορικό δρόμο, από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, έως τον λόφο. Πίσω τους ακολουθούν χορευτικά συγκροτήματα που τους συνοδεύουν, ενώ ακολουθούν και άλλες δοκιμασίες και αγωνίσματα –τα λεγόμενα «κλέφτικα».


Πηγή: Newbomb

 

Φολέγανδρος

Το Μεγάλο Σάββατο όλα τα σπίτια του νησιού είναι ανοιχτά για να δεχτούν την εικόνα της Παναγίας, της οποίας η περιφορά στο νησί διαρκεί τρεις ημέρες. Την Κυριακή του Πάσχα, η εικόνα μεταφέρεται στη Χώρα και τα στενά του Κάστρου, με ομοβροντίες βεγγαλικών. Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, η εικόνα ευλογεί και τα σκάφη που βρίσκονται στο λιμάνι και αργά το βράδυ επιστρέφει στο μοναστήρι της Παναγίας, όπου παραμένει μέχρι το επόμενο Πάσχα.


Πηγή: Youtube.com

 

Χίος
Τα τελευταία χρόνια ο Ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά Πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας. Όπως λέγεται, το έθιμο ξεκίνησε επί Τουρκοκρατίας, όταν οι Χριστιανοί κάτοικοι ήθελαν να δείξουν στους Τούρκους πώς γιορτάζουν οι ορθόδοξοι την Ανάσταση.


Πηγή: The Crazy Suitcase

 

Καλαμάτα

Εδώ θα συναντήσετε το έθιμο των «μπουλουκιών». Οι διαγωνιζόμενοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες, δηλαδή με χαρτονένιους σωλήνες γεμάτους μπαρούτι, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο, στο γήπεδο του Μεσσηνιακού με τη συμμετοχή εκατοντάδων ντόπιων και επισκεπτών.


Πηγή: The Crazy Suitcase

 

Θράκη

Στην Θράκη, ένα από τα πιο γνωστά έθιμα είναι το «κάψιμο του Ιούδα». Τα παιδιά αφού φτιάξουν το ομοίωμα του Ιούδα, το περιφέρουν από σπίτι σε σπίτι και ζητούν κλαδιά, τα οποία τα χρησιμοποιούν τη Μεγάλη Παρασκευή μετά την περιφορά του Επιταφίου, για να «κάψουν» τον Ιούδα.Πηγή: The Crazy Suitcase

 

Σε όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν βρίσκεστε αυτές τις μέρες, το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν έθιμα και εκδηλώσεις που θα δώσουν μια εορταστική και χαρούμενη νότα στις διακοπές σας, φέρνοντάς σας πιο κοντά στις τοπικές παραδόσεις της χώρας μας .

Και φυσικά, το LG κινητό σας θα είναι ο σύμμαχός σας για όλες εκείνες τις στιγμές που θέλετε να απαθανατίσετε. Γιατί, αυτά μένουν! ;-) 

 

TAGS
μοιράσου το!