EVENTS

Το φαινόμενο του Βορείου Σέλας μέσα από τα «μάτια» της LG!

Η εκθαμβωτική λάμψη του Aurora Borealis, γνωστό και ως Βόρειο Σέλας, γοητεύει τους επίδοξους ταξιδιώτες που φτάνουν στον μακρινό Βορρά για να το απολαύσουν. Για πολλούς, η εμπειρία θέασης του Βορείου Σέλας αποτελεί όνειρο ζωής! Το θέαμα του νυχτερινού ουρανού γεμάτο ζωηρά και λαμπερά χρώματα είναι άκρως μαγικό και σαγηνευτικό!

Το φαινόμενο προκαλείται από τη σύγκρουση ηλιακών σωματιδίων με άτομα του αερίου και μόρια στην ανώτερη ατμόσφαιρα της γης. Οι Ισλανδοί πίστευαν ότι τα φώτα ήταν μηνύματα των θεών, οι Φιλανδοί τα αποκαλούσαν «φλόγες αλεπούς»  και θεωρούσαν ότι έχουν μαγικές ιδιότητες, ενώ οι Νορβηγοί έβλεπαν τα φώτα σαν νεαρά κορίτσια που κουνούσαν τα γάντια τους. Ορισμένοι ασιατικοί πολιτισμοί ισχυρίζονται ότι η σύλληψη ενός παιδιού υπό το Βόρειο Σέλας οδηγεί σε μια καλότυχη ζωή.

Για να απολαύσει κανείς το φαινόμενο αυτό σε όλο του το μεγαλείο, απαιτούνται ορισμένοι σύνθετοι φυσικοί παράγοντες. Δεν είναι λίγοι οι ταξιδιώτες που απογοητεύονταν γιατί ενώ προγραμμάτιζαν την παραμικρή λεπτομέρεια του ταξιδιού, δεν κατάφερναν να δουν τα βόρεια φώτα. Ο παρακάτω οδηγός έχει σχεδιαστεί για να αυξηθούν οι πιθανότητες θέασης του Βορείου Σέλας:

  • Ο 1ος παράγοντας είναι η ημερήσια πρόβλεψη. Το Βόρειο Σέλας συμβαίνει σε απίστευτα μεγάλα υψόμετρα και η συννεφιά μπορεί να εμποδίσει την απόλαυση του φαινομένου. Στην βόρεια Σκανδιναβία, ο ιδανικός καιρός παρατηρείται προς το τέλος της σεζόν θέασης του Aurora Borealis (Φεβρουάριος-Μάρτιος). Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ο καιρός καθώς το φαινόμενο είναι ορατό σε καθαρό νυχτερινό ουρανό.
  • Επιπλέον, θα πρέπει να αποφευχθούν περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση τεχνητού φωτισμού. Η ποσότητα του φωτός που εκπέμπεται στις σύγχρονες πόλεις, καθιστά δύσκολο για τους περισσότερους κατοίκους να αποφύγουν τις πηγές τεχνητού φωτός. Έτσι, οι κυνηγοί του Aurora Borealis πρέπει να αναζητήσουν τις λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές για να θαυμάσουν την αίγλη του νυχτερινού ουρανού! Όταν δεν υπάρχει άλλο φως ορατό, το μαύρο του διαστήματος κάνει την ομορφιά των άστρων, το Βόρειο Σέλας και τον υπόλοιπο νυχτερινό ουρανό πλήρως ορατό και σαγηνευτικό!
  • Το απόλυτο σκοτάδι που δημιουργείται από την παντελή απουσία του ηλιακού φωτός είναι ζωτικής σημασίας για τη θέαση του Aurora Borealis. Το φαινόμενο του μεταμεσονύχτιου ήλιου στον μακρινό Βορρά σημαίνει ότι δεν υπάρχει σκοτάδι από τα τέλη Απριλίου έως τα μέσα Αυγούστου στην Ισλανδία. Μέρη όπως το Ρέικιαβικ με 8 βαθμούς γεωγραφικό πλάτος νότια του Αρκτικού Κύκλου βιώνουν μόνο λίγες ώρες λυκόφωτος ανάμεσα στο σούρουπο και την αυγή αυτή την εποχή του έτους. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, το Βόρειο Σέλας δεν μπορεί να παρατηρηθεί.

 

Είναι γεγονός ότι λίγοι άνθρωποι που ονειρεύονται να δουν το Aurora Borealis έχουν πραγματικά την ευκαιρία να το δουν. Ακόμα και οι κάτοικοι της Ισλανδίας έχουν ελάχιστες ευκαιρίες να το θαυμάσουν εξαιτίας της φωτορύπανσης μέσα και γύρω από το Ρέικιαβικ. Οι πηγές τεχνητού φωτός συσκοτίζουν τον νυχτερινό ουρανό πάνω από τις πόλεις της Ισλανδίας και οι κάτοικοι αδυνατούν να δουν κάτι άλλο πέρα από μια γκρίζα ομίχλη.

Προϋπόθεση για να απολαύσετε το Βόρειο Σέλας είναι το απόλυτα μαύρο φόντο. Αναρωτιέστε πώς θα φτάσετε στο Aurora Borealis; Η LG φροντίζει να το φέρει κοντά σας με τη χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας! Εμπνευσμένη από τη δημοτική εκστρατεία του 2006 «Lights Out, Stars On» του Ισλανδού ποιητή και μυθιστοριογράφου Andri Snær Magnason με στόχο να σβήσουν όλα τα φώτα της πόλης στην περιοχή του Ρέικιαβικ για μια ώρα, 10 χρόνια μετά, η LG αναλαμβάνει δράση και επιτρέπει σε όλο τον κόσμο να απολαύσει το Βόρειο Σέλας όπως ποτέ πριν!  Η LG θα παρουσιάσει σε πρωτοποριακές OLED τηλεοράσεις μια σειρά εικόνων 4Κ του Aurora Borealis, του Milky Way και των Ισλανδικών Φιόρδ, τραβηγμένες από ταλαντούχους Ισλανδούς φωτογράφους. Αυτές οι φωτογραφίες υψηλής ποιότητας και ανάλυσης, θα εκτεθούν σε τηλεοράσεις LG από τις 20 Ιουλίου έως τις 20 Νοεμβρίου στο βραβευμένο Harpa Concert Hall του Ρέικιαβικ.

Η LG δε σταματά εδώ! Δίνει την ευκαιρία σε 1.000 τυχερούς να πάρουν μέρος μέσω facebook (www.facebook.com/lgtv) στον παγκόσμιο διαγωνισμό της με δώρο εισιτήρια για τη συναυλία ‘Light Out, Stars On’, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου στο Harpa Concert Hall όπου θα εμφανιστούν Ισλανδοί καλλιτέχνες και χαρίζει πακέτα ταξιδιού στο Ρέικιαβικ με όλα τα έξοδα πληρωμένα! Για ένα βράδυ μόνο, 40 μεγάλες LG OLED τηλεοράσεις θα απεικονίσουν τον ισλανδικό νυχτερινό ουρανό και την υπέροχη ομορφιά της Ισλανδίας και θα αναδημιουργήσουν το φανταστικό φαινόμενο του Βορείου Σέλας!

μοιράσου το!