Διάφορα άλλα

Πάμε μουσείο; Το Top 5 των μουσείων που πρέπει να ανακαλύψετε!

Τα Σαββατοκύριακα είναι η καλύτερη στιγμή της εβδομάδας για να χαλαρώσεις, να κάνεις μια βόλτα στην πόλη και να δεις κάτι διαφορετικό. Ιδιαίτερα δε όταν ζεις στην Ελλάδα, γιατί να μην εκμεταλλευτείς τα Σαββατοκύριακα για να ανακαλύψεις την άλλη της πλευρά, την πλευρά εκείνη που συνήθως οι τουρίστες γνωρίζουν καλύτερα απ’ ό,τι οι μόνιμοι κάτοικοι;

Καλά καταλάβατε. Μια βόλτα στο μουσείο είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείτε την πόλη αλλιώς και ν’ ανακαλύψετε πτυχές της που, ίσως, δε γνωρίζατε καν.

Για να σας βοηθήσουμε, συγκεντρώσαμε κάποια από τα κορυφαία μουσεία της χώρας μας και σας τα παρουσιάζουμε. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πιάσετε τη λίστα από την αρχή και να ρωτήσετε την παρέα σας: «Πάμε μουσείο αυτό το Σαββατοκύριακο;»

1.    Μουσείο Ακρόπολης

Δικαίως θεωρείται το «διαμάντι» της Αθήνας και ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία στον κόσμο. Επιβάλλεται να το επισκεφθείς το λιγότερο μια φορά στη ζωή σου. Το υπερσύγχρονο και πανέμορφο κτίριο του μουσείου είναι στο σύνολό του 25,000 τ.μ. και στους εκθεσιακούς χώρους του μπορεί κανείς να θαυμάσει μοναδικά αριστουργήματα που συνδέονται άμεσα με τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Μη χάσετε την αίθουσα του Παρθενώνα στον 3ο όροφο του μουσείου, καθώς η κατασκευή της και η θέα που προσφέρει προς το βράχο της Ακρόπολης σας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε, για πρώτη φορά, ολόκληρο τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα και να κατανοήσετε τις παραστάσεις που απεικονίζονται σε αυτόν.  

2.    Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών παρουσιάζει την ιστορία του πιο ξακουστού μαντείου της αρχαιότητας που για πολλούς αιώνες αποτελούσε το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Σε μια υπέροχη τοποθεσία στους πρόποδες του Παρνασσού μπορείτε να θαυμάσετε μια πλούσια συλλογή που περιλαμβάνει κυρίως αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα (εδώ βρίσκεται και ο πασίγνωστος Ηνίοχος) και αφιερώματα των πιστών στο ιερό, τα οποία προβάλλουν τη θρησκευτικο-πολιτική δραστηριότητά του σε όλη την ιστορική του πορεία, από την ίδρυση του απολλώνειου τεμένους τον 8ο αι. π.Χ. έως την παρακμή του στα χρόνια της ύστερης αρχαιότητας.

3.    Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το μοναδικό μουσείο στον κόσμο που μπορεί να σας δώσει μια πλήρη εικόνα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο και οι πλούσιες συλλογές του, που αριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα. Εκτός από τις πέντε μεγάλες μόνιμες και τις περιοδικές συλλογές, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό αρχείο και βιβλιοθήκη με πολλές σπάνιες εκδόσεις.

4.    Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται από το 1962 σε κτήριο του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού και είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο νεότερης κληρονομιάς, καθώς αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα του μοντερνισμού στην Ελλάδα. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται εκθέματα από έρευνες οι οποίες έχουν διενεργηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε ολόκληρη τη Μακεδονία από το 1912 μέχρι σήμερα, καθώς και αντικείμενα που ανήκαν σε ιδιώτες και δωρίθηκαν στο μουσείο. Μόνιμη έκθεση του μουσείου αποτελεί «Ο ΧΡΥΣOΣ ΤΩΝ ΜAΚΕΔOΝΩΝ» με τη μεγαλύτερη συλλογή χρυσών στεφανιών και άλλα πολύτιμα ευρήματα από νεκροταφεία της Μακεδονίας.

5.    Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου

Ένα από τα μεγαλύτερα και αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα αλλά και σημαντικότερα στην Ευρώπη είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στην Κρήτη. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση, όμως, στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της την εξέλιξη. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ’ εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού.

πηγή κεντρικής και slideshow φωτογραφίας

μοιράσου το!