Life is Good

Πάσχα στην Κέρκυρα: άνοιξη και κατάνυξη

Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να ταξιδέψει κανείς και η Κέρκυρα την άνοιξη... είναι ιδανική! Σε συνδυασμό με τον απαράμιλλο τοπικό χαρακτήρα που διαθέτει το Πάσχα σε αυτό το νησί, σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα και σας εγγυούμαστε ότι δε θα την ξεχάσετε ποτέ… Είναι Απρίλιος και οι πασχαλινές μελωδίες ηχούν ήδη στο πανέμορφο νησί. Το Πάσχα στη Κέρκυρα είναι πραγματικά μοναδικό. Ο εορτασμός στη νησί αυτό, είναι μία εμπειρία τελείως διαφορετική από την υπόλοιπη Ελλάδα. Περπατώντας στα βενετσιάνικα σοκάκια του νησιού και αναπνέοντας το ανοιξιάτικο αεράκι της Μεγαλοβδομάδας, θα εκπλαγείτε από τη θεατρικότητα και τη μελωδικότητα του νησιού.

Η Κέρκυρα είναι ένα καταπράσινο νησί που σας προκαλεί να το εξερευνήσετε. Η ανοιξιάτικη φύση, τα χρώματα και τα αρώματα θα σας γοητεύσουν. Μακριά από το γκρίζο της πόλης που θα αφήσετε πίσω σας, θα δείτε πώς το φως του Κερκυραϊκού ήλιου αναδεικνύει όλα τα χρώματα του νησιού. Το λευκό, το κίτρινο, το μωβ και το πράσινο των αγριολούλουδων, σε συνδυασμό με το μπλε του ουρανού και της θάλασσας είναι τα χρώματα που κυριεύουν και σας ταξιδεύουν σε ένα αρχοντικό, βενετσιάνικο τοπίο μιας άλλης εποχής.

Η παλιά πόλη, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί έναν από τους θησαυρούς της Ελλάδας και είναι εμφανώς επηρεασμένη από την αρχαία βυζαντινή και βενετσιάνικη αρχιτεκτονική. Μια πόλη που ξέρει πώς να σας γοητεύσει μέσα από τις έντονες εναλλαγές των τοπίων. Από τη μια, τα μικρά σοκάκια, τα «καντούνια» με τα σπίτια χτισμένα από πέτρα και από την άλλη οι μεγάλες πανοραμικές τοποθεσίες. Η παλιά πόλη εύκολα θα σας ξεγελάσει και θα νομίσετε ότι επισκεφτήκατε την Ιταλία, με την οποία, έτσι κι αλλιώς τη συνδέουν πολλά. Το Καμπιέλο, γνωστή περιοχή της παλιάς πόλης, φημίζεται για τα καντούνια με τα συρματόσχοινα να ενώνουν τα αντικριστά παράθυρα και να φιλοξενούν φρεσκοπλυμένες μπουγάδες!

Τη Μεγαλοβδομάδα προτείνουμε μια εξόρμηση στα χωριά και στη φύση. Επισκεφτείτε τα πολλά γραφικά χωριά και τα μοναστήρια και απολαύστε τις κατανυκτικές ψαλμωδίες. Η εκκλησιαστική μουσική περιπλανιέται σε όλες τις γωνιές ενός νησιού με μεγάλη μουσική παράδοση και συναντάται παντού. Στον Άη Θανάση στον Aγρό, στην Kυρά Kοκκινάδα στη Λευκίμμη και σε όποιο μοναστήρι λειτουργεί, η επαφή με την ουσία της Μεγάλης Εβδομάδας είναι άμεση, ενώ για αυτούς που θα προτιμήσουν τη πόλη, έντονη αίσθηση κάνει ο Άη Γιάννης που βρίσκεται στην Πλακάδα και ψέλνουν βυζαντινά. Μετά την ακολουθία, τα ταβερνάκια θα έχουν βγάλει τραπέζια έξω και θα σας περιμένουν να γευτείτε τα πεντανόστιμα νηστίσιμα φαγητά που ενδεχομένως να περιλαμβάνουν σπετσερικό, γνωστό μείγμα μπαχαρικών, το οποίο φτιάχνεται στο γουδί και αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της τοπικής παστιτσάδας. Οι φιλόξενοι ντόπιοι θα σας προσφέρουν το φημισμένο κόκκινο κρασί του νησιού στην καλύτερη εποχή του.

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι διαφορετικό από την υπόλοιπη Ελλάδα... Όλη τη Μεγαλοβδομάδα μια γλυκιά μυρωδιά από φογάτσα, μαντολάτο και κολομπίνα (τοπική φογάτσα με κόκκινο αυγό στη μέση) σας προκαλεί να τα γευτείτε.

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι ξεκινούν τις περιφορές τους από νωρίς το μεσημέρι. Το απόγευμα, δώδεκα επιτάφιοι διασταυρώνονται στο ιστορικό κέντρο του νησιού. Αργά το βράδυ αξίζει να περιμένετε την περιφορά του επιταφίου της Μητροπόλεως, που διασχίζει το ιστορικό και αριστοκρατικό Λιστόν και συνοδεύεται από όλες της φιλαρμονικές της πόλης.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στην Παναγία των Ξένων πραγματοποιείται το έθιμο του μεγάλου σεισμού μετά την Ανάσταση. Στις 9 το πρωί πραγματοποιείται λιτανεία με το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου του νησιού και λίγη ώρα αργότερα, στις 11 ακριβώς όλοι γιορτάζουν την περίφημη Πρώτη Ανάσταση. Μόλις σημάνει το καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνα, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και όλοι οι κερκυραίοι πετούν από τα μπαλκόνια τους, τους γνωστούς «μπότηδες», τις παραδοσιακές κανάτες, που είναι μάλιστα γεμάτες με νερό. Λέγεται πως το έθιμο αυτό στηρίζεται σε ένα σημείο του Ευαγγελίου που αναφέρει: «Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεράμεως». Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι το έθιμο έχει ρίζες στο Δωδεκάθεο, κι άλλοι στο Χριστιανισμό. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι προέρχεται από την Καθολική Ενετοκρατία που στην αρχή του χρόνου πετούσαν τα παλιά τους πράγματα, για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια πράγματα και καλύτερα. Οι αγρότες πάλι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι τον Απρίλιο γιόρταζαν τη βλάστηση, πετώντας τα παλιά τους κανάτια για να γεμίσουν τα καινούρια με νέους καρπούς. Όπως και να έχει, πρόκειται για ένα από τα πιο φαντασμαγορικά και διασκεδαστικά έθιμα και σίγουρα μένει αξέχαστο στον κάθε επισκέπτη. Η βραδινή Ανάσταση, στην πόλη, τελείται πάντα έξω, στη Σπιανάδα (κεντρική πλατείεα)

Τέλος, μην περιμένετε να δείτε τους ντόπιους να σουβλίζουν αρνί. Την ημέρα της Λαμπριάς όπως την αποκαλούν για να τονίσουν τη λαμπρότητα της ημέρας, όλοι ετοιμάζουν με μεράκι μια σούπα αυγολέμονο με λίγο κρέας. Μετά το τραπέζι, τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά και τρέχουν να κολλήσουν τα τσόφλια στις πόρτες ή τα πετάνε στους κήπους για να ευχηθούν έτσι με το δικό τους μοναδικό τρόπο, μια ευλογημένη σοδιά.

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι με μια λέξη, εντυπωσιακό. Θεαματικό και συνάμα κατανυκτικό. Το νησί την άνοιξη αναδύει τον καλύτερό του εαυτό. Χρώματα και αρώματα συνδυάζονται ιδανικά με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, τα τοπικά έθιμα και την Κερκυραϊκή φιλοξενία. Μια επίσκεψη στον, δικαιολογημένα, νούμερο ένα Πασχαλινό προορισμό θα μυήσει και τους πιο διστακτικούς. Καλό σας Πάσχα.

TAGS
μοιράσου το!