Life is Good

Εξερευνώντας τον θαυμαστό θαλάσσιο κόσμο

Το καλοκαίρι έφτασε και η εξερεύνηση του θαλάσσιου πλούτου ξεκινά! Οι καθαρές θάλασσες και τα ζεστά νερά καθιστούν την Ελλάδα ιδανική για καταδύσεις, ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά σπορ.

Ο κόσμος του βυθού με τα πολύχρωμα ψάρια, τα μεγάλα σφουγγάρια, τα πανέμορφα κοράλλια, τις εντυπωσιακές θαλάσσιες ανεμώνες, τα χταπόδια, τα μύδια και οι πανταχού παρόντες αχινοί σχηματίζουν μια απαράμιλλη, παραδεισένια εικόνα.

Οι τυχεροί που επιλέγουν τις καταδύσεις, έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις πανέμορφες θαλάσσιες χελώνες ή ακόμα και τα φιλικά δελφίνια και να παίξουν μαζί τους ανέμελα και ελεύθερα. Οι θεαματικές υποθαλάσσιες σπηλιές και τα τούνελ μπορεί να σας οδηγήσουν σε μυστηριώδη απομεινάρια από αρχαίους αμφορείς και σκουριασμένες άγκυρες. Η εναλλαγή του χρώματος της άμμου σε συνδυασμό με το απέραντο μπλε του βυθού και των ποικίλων πετρών εντυπωσιάζει. Επιπλέον, η βιοποικιλότητα θα σας συναρπάσει, αφού η χλωρίδα και η πανίδα στης ελληνικές θάλασσες είναι πλούσια.

Ας βουτήξουμε τώρα λίγο πιο βαθειά σε αυτό το αγαπημένο καλοκαιρινό σπορ πολλών Ελλήνων.

Η επιλογή του σωστού εξοπλισμού αποτελεί, εκτός από ευθύνη, πραγματική διασκέδαση για τους καταδύτες. Κάθε τμήμα του εξοπλισμού εκτελεί και μία διαφορετική λειτουργία, αφού συγκεντρωτικά, όλα βοηθούν την προσαρμογή του καταδύτη στον παραδεισένιο θαλάσσιο κόσμο.
Απαραίτητος εξοπλισμός θεωρείται η μάσκα, τα βατραχοπέδιλα και ο αναπνευστήρας, ενώ η μάσκα είναι αναγκαίο να ταιριάζει ακριβώς στο πρόσωπο του δύτη. Επιπλέον, ο δύτης πρέπει να αισθάνεται άνετα με τον εξοπλισμό και να επιλέγει εκείνον που του ταιριάζει. Το είδος του εξοπλισμού εξαρτάται από το κλίμα της περιοχής που καταδύει (τροπικό, εύκρατο, κρύο, τεχνητό).

Δοκιμάστε κι εσείς την εμπειρία

Η κατάδυση είναι εμπειρία ζωής. Από την πρώτη μέρα, οι καταδύσεις θα μεταμορφώσουν τη ζωή σας με τις πρωτόγνωρες απολαύσεις τους. Επιπλέον, η γαλήνη του νερού θα σας βοηθήσει πολύ να αποβάλλετε το άγχος της καθημερινότητας και να χαλαρώσετε βρισκόμενοι σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο. Ο βαθμός εμπειρίας σας και τα ενδιαφέροντα σας καθορίζουν το μέρος που θα καταδύσετε. Ο σύντροφος δύτης, η εκπαίδευση και η εμπειρία αποτελούν σημαντικά εφόδια για να πραγματοποιηθεί μία κατάδυση. Τα υποθαλάσσια τοπία σπάνιας ομορφιάς και τα υποβρύχια φαράγγια είναι το κίνητρο για να ξεκινήσετε αυτό το extreme σπορ.

Τέσσερις είναι οι μέθοδοι κατάδυσης: η ελεύθερη κατάδυση, η κατάδυση με βαθυσκάφος, η κατάδυση με συμπιεσμένο αέρα που παρέχεται από την επιφάνεια και η αυτοκατάδυση. Οι πιο διαδεδομένες καταδύσεις στην Ελλάδα είναι η ελεύθερη και η αυτοκατάδυση.

Η ελεύθερη κατάδυση είναι μία πρόκληση για τους πιο τολμηρούς, αφού δύτες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος μπορεί να κρατήσει την αναπνοή του για περισσότερη ώρα. Από την άλλη, η αυτόνομη κατάδυση, πραγματοποιείται με αυτόνομη συσκευή υποβρύχιας αναπνοής. Η αυτόνομη κατάδυση είναι ιδανική για όλες τις ηλικίες, αφού θεωρείται ένα από τα πιο ασφαλή αθλήματα, ενώ δε βουτά ποτέ κανείς μόνος, αλλά πάντοτε σε ζευγάρια ή ομάδες.

Μην ξεχνάτε λοιπόν ότι θάλασσα δεν είναι μόνο κολύμπι, ηλιοθεραπεία και καρπούζι δίπλα στο κύμα! Το 70% του πλανήτη βρίσκεται κάτω από το νερό κι εμείς γνωρίζουμε μόνο το 10%. Πολλοί είναι οι καταδύτες που δηλώνουν ότι με τις καταδύσεις, η νοοτροπία τους απέναντι στη θαλάσσια φύση αλλάζει, ενώ όλοι βγαίνουν από το νερό με ένα αλμυρό χαμόγελο στα χείλη.
Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ. Βουτήξτε!

TAGS
μοιράσου το!