Life is Good

Εναλλακτικές διακοπές με ιστιοπλοϊκό

Το καλοκαίρι έφτασε και οι ελληνικές θάλασσες μοιάζουν σαν ζωγραφιές με τα ιστιοπλοϊκά να πλέουν στο πέλαγος. Για την Ελλάδα η ιστιοπλοΐα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και συναρπαστικά θαλάσσια αθλήματα που υπάρχουν. Πολλοί ξένοι παραθεριστές προτιμούν τον εκτυφλωτικό ήλιο και τις παραμυθένιες παραλίες αυτής της χώρας, αφού οι καιρικές συνθήκες και η διαμόρφωση των ακτών αποτελούν ιδανικούς παράγοντες για την ιστιοπλoΐα. Νοικιάζουν ιστιοπλοϊκά και εξερευνούν ένα - ένα τα νησιά και τις παραλίες. Η ιστιοπλοΐα αποτελεί ένα μίνι ταξιδάκι ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και στα συμπλέγματά τους. Η ανακάλυψη και η αγκυροβόληση των πιο απρόσιτων, ερημικών και πανέμορφων παραλιών αποτελεί πρόκληση για τους παραθεριστές. Ατελείωτες βόλτες, ψάρεμα και θαλάσσια σκι είναι οι αγαπημένες δραστηριότητες των εν πλω.

Οι ιστιοπλοϊκές διακοπές έχουν διαδοθεί ολοένα και περισσότερο και πολλοί είναι αυτοί που κάνουν τις διακοπές τους πάνω σ’ ένα ιστιοφόρο ανοιχτής θαλάσσης. Για να πραγματοποιήσετε τις ονειρεμένες αυτές διακοπές είναι αναγκαίο να γνωρίζετε κάποια πράγματα. Για να πλεύσετε με ιστιοπλοϊκό, αρχικά χρειάζεται να έχουν δίπλωμα τουλάχιστον δύο άτομα από την παρέα. Σε διαφορετική περίπτωση απαραίτητος είναι ο κυβερνήτης, ο λεγόμενος skipper. Τα πλεονεκτήματα της ιστιοπλοΐας ποικίλουν. Μπορείς να προσεγγίσεις ξεχασμένες παραλίες, να βουτήξεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής, να απομονωθείς ή να γνωρίσεις άλλους ιστιοπλόους. Μπορείς να ανακαλύψεις πολλές παραλίες σε ελάχιστο χρόνο κι εάν επίσης δεν σου αρέσει ένα μέρος, εύκολα πηγαίνεις στο επόμενο.

Η επιλογή της κατάλληλης παρέας είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε. Σε ένα σκάφος όπου περνάς τις περισσότερες ώρες της ημέρας σου, θα πρέπει όλη η παρέα να είναι εξοικειωμένη με το νερό και να μπορούν να αντιμετωπίζουν τυχόν προβλήματα υγείας όπως η ναυτία. Πριν την αναχώρηση, η οργάνωση του ταξιδιού είναι απαραίτητη. Η χάραξη της πορείας απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη και είναι προτιμότερο να επιλέξετε τη συντομότερη και την πιο ασφαλή οδό. Τα ενοικιαζόμενα σκάφη πρέπει να διαθέτουν GPS, αυτόματο πιλότο, ηλεκτρονικά όργανα ναυσιπλοΐας, ηλεκτρικό εργάτη, tender και παροχή ζεστού νερού. Η εξοπλισμένη κουζίνα και ο ιματισμός είναι αναγκαία, ενώ το φαρμακείο δεν πρέπει να απουσιάζει σε καμία περίπτωση.

Η ιστιοπλοΐα δεν είναι κάτι που μαθαίνεται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κάθε νέο ταξίδι είναι ένας νέος δάσκαλος που σου μαθαίνει κάθε φορά από κάτι καινούριο. Η ιστιοπλοΐα περιλαμβάνει επιστήμες όπως η αεροδυναμική, η υδροδυναμική, η ναυτιλία, η μετεωρολογία, η ναυπηγική. Οι γνώσεις, λοιπόν, είναι απεριόριστες και αυτό ακριβώς είναι το ενδιαφέρον της ιστιοπλοΐας. Γνωρίζοντας κανείς βασικές γνώσεις για την ιστιοπλοΐα, είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται όσα συμβαίνουν, να εκτελεί τις εντολές του κυβερνήτη, να συμμετέχει ενεργά στις διάφορες δραστηριότητες του σκάφους και να γνωρίζει πώς θα αντιμετωπίσει κάποιες καταστάσεις κινδύνου, προκειμένου να φροντίζει για τη δική του ασφάλεια αλλά και των επιβαινόντων.

Η εξάπλωση της ιστιοπλοΐας τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία. Ως άθλημα η ιστιοπλοΐα χρειάζεται πολύ εκπαίδευση και αρκετή μυϊκή δύναμη εφόσον πρέπει να μπορεί κανείς να κινείται γρήγορα, και να προσαρμόζει ανάλογα το σκάφος του πάνω στον άνεμο και στα ρεύματα της θάλασσας. Δύο είναι οι κατηγορίες που χωρίζονται τα σκάφη. Τα σκάφη τριγώνου είναι πιο μικρά για το λόγο ότι διανύουν πολύ μικρότερες αποστάσεις αλλά και γιατί το πλήρωμα τους δεν ξεπερνά τους τρεις αθλητές. Από την άλλη, τα σκάφη ανοιχτής θαλάσσης, μπορεί να είναι πολυμελή, αφού υπάρχει η δυνατότητα να επιβαίνουν μέχρι και δεκαπέντε αθλητές.

Οι ιστιοπλοϊκές διακοπές αποτελούν μία ιδιαίτερα οικονομική εναλλακτική πρόταση, αφού νοικιάζοντας ένα μικρό ιστιοπλοϊκό, είναι σαν να νοικιάζεις μεταφορικό μέσο, ξενοδοχείο αλλά ακόμα και κουζίνα! Πάντως, ό, τι διακοπές και να διαλέξετε να κάνετε, εμείς σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι γιατί ειδικά το καλοκαίρι στη χώρα μας ... Life is Good! ;)

TAGS
μοιράσου το!