GUEST POSTS

Σολωμός Gravlax

15
30'
Υλικά
1 κιλό φιλέτο σολωμό με δέρμα, χωρίς κόκαλα
600 γρ. ζάχαρη
400 γρ. αλάτι χοντρό
500 γρ. χυμό πορτοκάλι
100 γρ. κονιάκ ή μπράντι
2 κ.σ. πιπέρι σε κόκκους
8 αστερ. Γλυκαν.
Χυμό και ξύσμα απο 1 λεμόνι
1 κ.γ. αγγλική μουστάρδα
2 μάτσα άνηθο
ξύσμα και χυμό απο 1 λάιμ
400 γρ. τυρί κρέμα
φρέσκο πιπέρι
20 γρ. ρόκα
ελαιόλαδο
1 μεγάλη τσιαπάτα
Εκτέλεση

Μετά τα σπιτικά Burgers ο Άκης Πετρετζίκης ετοίμασε για εμάς μια συνταγή εύκολη και γρήγορη με σολωμό, ακριβώς ότι χρειαζόμασταν για τον πιο θερμό μήνα του χρόνου!

Πάμε να δούμε πως γίνεται:

  • Σε ένα ταψί (20Χ25) απλώνουμε στον πάτο το 1 ματσάκι άνηθo
  • Βάζουμε απο πάνω το κομμάτι του σολωμού, η πλευρά του δέρματος να ακουμπάει τον άνηθο. (την 1η ημέρα η μαρινάδα είναι δυνατη και επιθετική για αυτό το λόγο βάζουμε την πλευρά του δέρματος απο κάτω. Την επόμενη μέρα ο σολωμός βγάζει τα υγρά του με αποτέλεσμα να μαλακώσει την μαρινάδα οπότε να μας επιτρέψει να τον αναποδογυρίσουμε)
  • Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε την μαρινάδα ανακατεύοντας με το σύρμα πολύ καλά το χοντρό αλάτι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ, τον αστεροειδή γλυκάνησο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και το πιπέρι. Μπορεί το αλάτι και η ζάχαρη να μη λιώσουν αλλά δεν μας πειράζει.
  • Ρίχνουμε την μαρινάδα πάνω στο σολωμό.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη το σκεύος. Θέλει προσοχή η μεμβράνη να εφάπτεται με το σολομό και την μαρινάδα, για να μη μπαίνει καθόλου αέρας.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
  • Στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε το σολωμό μέσα στην μαρινάδα του (το δέρμα προς τα επάνω) και αφήνουμε για άλλες 24 ώρες (εαν τον θέλετε «καλοψημένο» τον αφήνετε για άλλες 6 ώρες το πολύ).
  • Μετά απο 2 ημέρες αφαιρούμε τον σολωμό απο την μαρινάδα και τον πλένουμε πολύ καλά κάτω απο τρεχούμενο νερό.
  • Τον στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας που έχουμε στρώσει πάνω σε ένα ξύλο κοπής. Ταμπονάρουμε με χαρτί για να στεγνώσει τελείως.
  • Απλώνουμε στην πλευρά της σάρκας με το κυρτό σημείου του κουταλιού την μουστάρδα, ίσα ίσα να πάει παντού.
  • Ψιλοκόβουμε τον 2ο άνηθο στο ξύλο κοπής και απλώνουμε (στο μέγεθος του σολωμού μας).
  • Βάζουμε τον σολωμό πάνω στον άνηθο (η μουστάρδα να ακουμπάει τον άνηθο) και πιέζουμε με τα χέρια μας να κολλήσει καλά.
  • Κόβουμε απο την πλευρά της σάρκας σε λεπτές φέτες τον σολωμό μέχρι το σημείο που το μαχαίρι μας αγγίζει το δέρμα.
  • Όταν τελειώσουμε όλο τον σολωμό, αφαιρούμε το δέρμα κόβοντας οριζόντια και παράλληλα με το δέρμα, το κάτω μέρος απο τα κομμάτια . Αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, το τυρί κρέμα με το ξύσμα και το χυμό λαίμ και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Ανοίγουμε οριζόντια την τσιαπάτα
  • Αλείφουμε με το τυρί κρέμα την μία πλευρά. Προσθέτουμε τα κομματάκια σολωμού απο πάνω, την ρόκα, μπόλικο ελαιόλαδο και καπακώνουμε!
  • Κόβουμε και σερβίρουμε.
μοιράσου το!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ